Dibuix màgic

Avui us mostrem una tècnica que de ben segur que coneixeu, però que sempre és divertit recordar-la i explicar-vos els seus beneficis!! Pintar i dibuixar agrada a la majoria de les criatures. Aquesta és una capacitat que estimula moltíssims els aspectes motrius, intel·lectuals i creatius de l’infant. Però pintar sobre una pissarra és especialment atractiu per als infants, per què? perquè és un material que no sempre tenen a l’abast. La novetat és el què més atrau a les persones, grans i petites, perquè estimula la nostra creativitat, potencia la curiositat i alimenta una característica que ens és innata, les ganes d’aprendre!  Deixeu entrar la màgia a casa!!

Top Secret

Segur que sempre has volgut passar algun missatge secret perquè no s’assabentin la resta de persones del que vols dir, per això pensem en crear una tinta invisible que només certes persones podran desxifrar. Amb aquesta senzilla manualitat infantil per fer tinta, podrem escriure missatges TOP SECRET que seran només visibles quan els apropem a una font de calor.

Màgia instantània

Us proposem fer aquest truc de màgia! És una activitat curta i no necessiteu gaires materials per dur-la a terme. Tampoc requereix de la presència d’una persona adulta i potencia l’autonomia dels infants. Amb aquesta activitat es treballa la capacitat de concentració, la motricitat fina  i promou la curiositat científica. Com deia Albert Einstein: “El misteri és la cosa més bonica que podem experimentar. És la font de tot art i ciència veritables”.

Ous de Drac

En aquesta activitat podràs fer les dues coses que possiblement més t’agradin a la vegada: cuinar i una manualitat molt xula! Esteu preparats i preparades per al·lucinar? Serà cert que són ous de drac?? Disposeu els materials i l’espai de la cuina perquè els infants puguin manipular tranquil·lament l’experiment i veureu que estaran entretinguts una booona estona. Podeu aprofitar perquè facin aquesta activitat mentrestant prepareu el dinar o el sopar i gaudir plegats d’aquesta estona on cadascú està concentrat fent les seves coses.

Juguem amb la llum

Actualment en els temps que estem vivint l’Arc de Sant Martí s’ha convertit per tots nosaltres en tot un símbol que inspira esperança i resistència. Sabem que moltes i molts de vosaltres l’heu dibuixat durant aquests dies, per tant us volem proposar diverses maneres curioses i divertides de poder veure’l. Amb materials que teniu per casa i la llum que entra per les finestres i balcons de casa gràcies al Sol, ja veureu!

Planta la llavor 

Ja estem a plena primavera i és ideal fer aquesta activitat per observar de ben a la vora com actúa la natura! Aquesta activitat sensibilitza a la canalla amb el medi ambient al veure que les plantes també necessiten ser cuidades per poder créixer fortes i sanes.  Observar i contemplar el creixement de la planta és una acció que relaxa, a la vegada que connecta a l’infant amb el sentiment de responsabilitat i de cura. Trasplantar els brots perquè segueixin creixent provocarà una sensació d’èxit i autorreconeixement per l’esforç i dedicació…  En definitiva, estimar la natura i respectar-la és estimar-nos i respectar-nos a nosaltres mateixes!

Pasta fantasma

Aquesta pasta se’n diu fantasma pel seu aspecte fantasmagòric. És ben econòmica i fàcil de fer! Només necessitem aigua, sabó i paper de bany. A part de potenciar la motricitat de les mans i dels dits, potenciarem i gaudirem dels sentits del tacte i de l’olfacte. Mai abans jugar havia fet tant bona olor!!

Goma eva per l’hora del bany

A vegades a les més menudes i menuts de casa els fa molta mandra o es neguitegen quan arriba l’hora del bany… Les activitats que aquí us proposem seran un bon ham per als peixets!! Normalment ens dutxem perquè és més ràpid i sobretot més econòmic i ecològic. Però ara que ve el bon temps i no hi ha presses, si tenim banyera o un gibrell beeeen gran, podem omplir només la base (per no gastar tanta aigua), i deixar que  les petites i petits descobreixin el plaer del bany a través del joc. Potser després el problema serà fer-los sortir del bany… la propera setmana buscarem una activitat per a aquest repte 😉

Maquillatge amb mel

De ben segur que heu comprat pintures infantils per la cara alguna vegada…Quant de temps duren els llàpissos senese trencar-se o assecar-se? Al Casal hem descobert aquesta recepta, que és a prova de professionals destructors i al pas del temps!!  De pas protegim la pell dels nostres infants dels tòxics amb aquest maquillatge 100% comestible! Aquesta recepta és ideal per maquillatge de cara, perquè als 15 minuts queda ben fixe a la pell. S’enretira amb aigua calentona i sabó. Preparats per posar-vos espectaculars?!

Pintura inflable!!

Si pintar ja és tota una aventura per a la imaginació, pintar amb pintura inflable ens la farà volar encara més lluny!! Pintar tenint en compte que el dibuix, quan s’assecarà, tindrà volum… això requereix imaginar com quedarà per poder fer una previsió de distàncies i mesures de les diferents parts del dibuix. Però la manera més divertida d’arribar a aquesta estratègia de previsió és a través de l’assaig i l’error!! Prepareu mil fulls de paper i deixeu que les criatures experimentin i descobreixin a través de l’art!!

Sorra de colors amb sucre

Aquesta activitat sensorial no l’hem fet mai al Casal però pinta d’allò més divertida! Segur que la farem quan tornarem!! Es tracta de tenyir el sucre amb colorant alimentari. És ideal per treballar la motricitat fina i despertar la creativitats dels infants. Es super fàcil i garanteix una estona llarga de joc manipulant el material de mil maneres diferents. Cliqueu per veure la nostra proposta!

Globus cohet

Aquesta activitat és una manera ben divertida d’apropar-se a la ciència, treballa la motricitat fina i promou la capacitat de concentració. El globus és un objecte que té molt èxit entre la canalla, i si es converteix en un cohet, de ben segur que estarà entretinguda per una bona estona! Els podeu proposar que decorin el cohet amb ales de paper d’alumini o paper pintat. Faciliteu els materials i deixeu que ells i elles mateixes construeixin una joguina amb la què hi jugaran més d’un dia!

Pasta fluorescent

Només necessitem farina, tònica i una habitació. Aquesta activitat és perfecte perquè els infants estiguin concentrats una bona estona aconseguint la textura idònia. Us sorprendrà el silenci que hi haurà a casa mentres els petits i les petites juguen fent figuretes fluorescents a les fosques!  

Pols de núvol

En realitat aquest material es diu “cloud dough”, que es podria traduir com massa de núvol, i és un dels materials sensorials més gustosos que hi ha! Al Casal tenim la sorra cinètica, que és molt similar, i els infants s’hi passen hores jugant-hi! No és gaire net, perquè és una sorreta molt fina i és fàcil que acabi per tot arreu, així que us recomanem facilitar un espai tranquil i allunyat de les zones de treball. Requereix passar l’aspirador un cop acabat el joc, i aquesta pot ser una gran oportunitat per animar-los a participar amb les tasques de casa 😉 Per delimitar la zona aconsellem tenir una safata gran o una taula on poder manipular la massa. És un procés ràpid de creació-destrucció, i es pot canviar molt ràpid la seva forma, com fan els núvols.

Bateria de llimona

Aquesta activitat és ben entretinguda i pot demanar l’ajuda dels i de les més grans de casa si es vol fer amb canalla menor de 7 anys. Fomenta la curiositat per la ciència i potencia el pensament crític. És una activitat que
requereix concentració, capacitat que es potencia fàcilment quan hi ha curiositat, que de ben segur que es despertarà si es promet veure un objecte electrònic funcionant a base de llimones 😉

 

Ous saltarins

Mai la ciència havia estat tant espectacular!! veure un ou convertir-se en una pilota pot ser un truc de màgia que deixi embadalit al més incrèdul! Aquesta activitat és molt senzilla i en qüestió d’hores es converteix en un joc que ells i elles poden inventar. Tot és qüestió de posar en acció la imaginació! Recomanem fer la prova en un espai fàcil de netejar… la prudència és la mare de la paciència!

Neu artificial

Qui ha dit que la neu només es troba al Pirineu a l’hivern?? La ciència també és màgica!! Aconseguiu els materials perquè els petits i petites de casa se’ls obrin els ulls com plats 😉 Deixeu que sols i soles aconsegueixin fer nevar a dins de casa!

Llum de lava

No hi ha criatura que s’hi resisteixi! Si necessiteu treballar i voleu tenir als menuts i les menudes de casa ben entretingudes una bona estona, aquesta és l’activitat buscàveu! És una manera entretinguda d’apropar-se a la ciència amb els efectes hiptnòtics de la densitat. Faciliteu els materials i un espai tranquil perquè els científics i les científiques de casa puguin deixar volar la seva imaginació!

Collage amb llegums

No sabeu què fer amb els llegums secs que acumuleu al fons de l’armari i que mai cuinareu? Aquesta activitat és una manera divertida de reciclar el menjar, d’explorar la creativitat artística i de treballar la motricitat fina dels més menuts i menudes de casa. Oferiu un espai de calma amb música suau i una bona il·luminació perquè l’artista pugui concentrar-se tota l’estona que necessiti ? És una activitat que recomanem realitzar quan els i les més grans de casa necessiteu ocupar-vos d’altres responsabilitats.

Arc de Sant Martí

Tenir un Arc de Sant Martí per casa sempre alegra la vista, especialment els dies de pluja ? Aquesta activitat és perfecte per explicar als més petits i petites com es creen els colors, i a la canalla més gran segur que li agradarà intentar crear colors encara per descobrir! És una activitat que no requereix de gaires materials i que poden fer els infants sense gran ajuda.  Si els adults i adultes necessiteu temps per fer les vostres coses, cliqueu perquè els infants aprenguin a fer un arc de Sant Martí amb colorant alimentari i veureu com queden hipnotitzats una bona estona. Més senzill impossible!!

Cubeecraft i Flextangle

Aquesta activitat és molt entretinguda i requereix concentració i paciència. Pot ser una bona manera d’ajudar a baixar el nivell d’activitat física dels més moguts i mogudes de casa: recomanem fer-la amb música relaxant i que les persones adultes acompanyin els menuts i menudes almenys durant l’inici de l’activitat. Un cop s’hagi aconseguit un ambient de concentració es pot deixar que l’infant la segueixi realitzant de manera autònoma.   És una manualitat que després pot convertir-se en un joc simbòlic divertidíssim perquè podran jugar amb personatges de les seves sèries de dibuixos o dels seus videojocs preferits.

Espuma de colors

Aquesta activitat és d’allò més relaxant i divertida! És perfecte per tenir als petits i petites de casa ben entretingudes (i també als més grans!!). Si necessiteu atendre altres responsabilitats, ajudeu primer a preparar el material i faciliteu-los un espai tranquil amb música relaxant. Ara només queda que juguin i experimentin tota l’estona que vulguin. Aquesta activitat desperta la seva curiositat i estimula la creativitat. Fa ganes de quedar-s’hi tot el dia!!

Construïm una cabana

Aquesta activitat potencia la imaginació i la creativitat de la quitxalla, que ha de decidir amb quins materials la construirà, a on la ubicarà, com s’ho farà perquè s’aguanti dreta, com de gran haurà de ser depenent de què hi voldrà jugar a dins… Quan l’acabaran serà un espai increïble per: explicar-nos contes de nit abans d’anar a dormir, disfressar-nos i jugar a personatges, fer-hi els deures com si estiguessin de camping, dibuixar o escriure a la llum de les espelmes com en l’època en què no hi havia electricitat, fer-hi un picnic a dins, dormir-hi tota la família junta com si estiguéssiu de vacances…

Titelles amb mitjons

Aquesta activitat és molt entretinguda, tant en la seva preparació com en la seva realització. És una activitat que potencia la creativitat i treballa la motricitat fina. És una manera genial de reciclar els mitjons desaparellats o trencats, i de ben segur que agrada moltíssim!!

Bombolles de sabó

Les bombolles de sabó sempre deixen embadalit al públic. Són hipnòtiques perquè amb elles descobrim la bellesa del volum, de la translucidesa, del moviment… i tot plegat només amb aigua i sabó!! Aquesta activitat ens mostra diferents tècniques i materials per fer bombolles de sabó i deixar-les volar per casa, per dibuixar… És una activitat que agrada moltíssim i que si es practica podeu arribar a aconseguir bombolles realment espectaculars!!

Circuit vertical de caniques

Les caniques són unes de les joguines estrella del Casal Infantil. Si en teniu a casa (boles petites també serveixen) podeu construir un circuit vertical per jugar-hi. Aquesta activitat engresca als nenes i nenes (i segurament que a grans de casa també) a trencar-se una mica la closca perquè el circuit sigui original, eficaç i el més llarg possible. També pot ser una bona excusa per interessar-se per qüestions científiques (observant la relació entre els graus de inclinació dels tubs i la velocitat de la canica, fent investigació sobre la llei de la gravetat, construint el circuit amb diferents materials per comprovar com la fricció afecta a la velocitat de la canica…). Aquesta activitat de ben segur que tindrà a nens i nenes entretingudes una bona estona i de manera autònoma si facilitem tots els materials necessaris i una cadira o escala per poder fer el circuit més llarg de la història!!

Pícnic a casa

Cuinar és una de les activitats preferides de les nenes i nens del Casal. Aprofitant que ve el bon temps, fer un pícnic és l’ocasió perfecte perquè els més menuts i menudes de casa preparin un àpat per gaudir del dinar de manera divertida: al balcó o a la terrassa gaudint del sol (i potser compartint una bona estona també amb els veïns), al terra del menjador (que podem decorar especialment per a l’ocasió),  o fins i tot a l’habitació mentres fem jocs de taula, com l’UNO, el parxís…! Tot és qüestió d’imaginació i bon humor!!

Preparar l’àpat familiar és una activitat que promou l’autoestima de qui la realitza perquè connecta amb el goig d’exercir la responsabilitat que implica la cura familiar.

Construcció de cossos 3D

Aquesta proposta pot ser la continuació de l’anterior, aprofitant la pasta de sal per fer de massa d’unió entre els diferents materials que es faran servir per crear un objecte 3D. Aquesta proposta és l’excusa perfecte per introduir als més grans en geometria i per observar com un objecte que dibuixem al paper el podem transformar en un objecte 3D i entendre el concepte de profunditat.

Deixeu que experimentin i arribin per ells i elles mateixes a la solució per crear l’estructura del dibuix que hauran creat abans. Així es fomenta la seva creativitat i es potencia la capacitat de resolució de problemes.

Slime natural amb maizena

Aquesta és una de les activitats estrella del Casal Infantil, no falla mai!! Si els i les més gran de casa necessiteu que els infants es distreguin una bona estona per si mateixos, no dubteu en proporcionar-los els materials necessaris i els tindreu una bona estona concentradissims intentant aconseguir la textura perfecte. L’Slime és un tipus de material tou, viscós i molt mal·leable que té el poder de relaxar i hipnotitzar a tothom que el manipula. Una estratègia perfecte per generar un ambient de calma quan els petits i petites de casa estan massa mogudes ? I per a qui té una curiositat científica és perfecte per investigar per internet per què canvia d’estat sòlid a líquid quan se’l deixa de tocar… és màgia o física?

Pasta de sal (plastilina natural)

Aquesta és una de les activitats preferides dels nens i nenes del Casal Infantil, i és una alternativa perfecte si no tenim plastilina a casa. Jugar amb la pasta de modelar és una activitat divertida, però també és una excel·lent oportunitat perquè els infants estimulin la motricitat fina de manera creativa. Distreu, relaxa i afavoreix la capacitat de concentració. És idònia per aquells moments en què els i les més grans de casa necessiteu atendre altres responsabilitats perquè és una activitat que facilita l’autonomia en el joc.