ACTIVITATS PER A FER A CASA
Creant contes pels més menuts
La Sílvia Giménez Cuevas, acompanyant del Petit Molinet, ens explica els beneficis d’inventar-nos els contes i com podem fer-ho.
Cos i moviment. De què fa gust la lluna?
L’Andrea ens porta aquesta original proposta de cos i moviment en el que ens ensenya tot de postures per representar el conte: De què fa gust la lluna?
Joc de llum
Descobrir un arc de Sant Martí és sempre una festa. A les criatures els fascina i meravella jugar amb els reflexos del sol, les llums i les ombres. El descobriment i l’experimentació amb la llum és un joc sensorial que els apropa al món dels colors i als conceptes de transparència i opacitat. Gaudiu de la seva bellesa!
Enganxifós
A les criatures els encanten els adhesius, però quan són molt petits la cola de barra pot ser tòxica i perillosa. Aquí us presentem una pega molt senzilla de fer i segura. Preparats per enganxar?
El sòl pelvià i la salut. Espai Alè
La Mireia Grossmann, directora de l’Espai de Salut Alè ens explica de manera molt entenedora i divertida com cuidar d’aquest gran desconegut.
Ioga en família
Fer exercici i ioga amb un infant petit és tot un repte!!! La Vero Russo n’és una experta, porta un munt d’anys fent ioga en família i ens ha fet aquest gran regal: un vídeo per a grans i petites. Gaudiu-lo plegades!!
Paper!!!!!
A casa sempre tenim un munt de paper: diaris, revistes, paper de WC, de regal, embolcalls varis…Aprofitem-lo!! Retalla’l, arruga’l, penja’l de cordills, omple’n caixes i amaga objectes, esmicola’l. Les possibilitats amb aquest material són infinites!!!
Taula de llum confinada
Sempre hem pensat que les taules de llum eren un material màgic i molt interessant però també car i poc accessible per a la majoria de famílies. Ens fa molta il·lusió presentar-vos aquest tutorial que us permetrà construir-ne una amb material molt senzill i que probablement ja teniu a casa.
Circuit vertical de boles
Els circuits de boles exerceixen una gran atracció a les criatures. El moviment de les pilotes seguint les lleis fonamentals de la física i la gravetat posa en marxa circuits mentals molt complexos. Els diverteix molt llençar una pilota i poder seguir la seva direcció, velocitat, so. Anticipar-se a allò que passarà els genera seguretat i els incita a repetir i repetir i repetir fins a l’infinit un moviment.
Apageu els llums!
La foscor és quelcom ple de misteri pels adults i les criatures. Alguns infants encara no tenen una noció clara de por a la foscor i els encanta poder jugar amb els jocs de llums i ombres que generen les llanternes. Crear un espai de penombra i estar-s’hi amb un adult de confiança és com descobrir un món nou ple de possibilitats.
Bombolles
Les bombolles tenen la capacitat d’atrapar a les criatures. La seva fragilitat les fa màgiques i els efectes de llums i transparències sumats a la capacitat que tenen de ballar pel cel fan embadalir a grans i petites. Tan simple i tan bonic a la vegada!
Juguem a cuines
Muntem una cuineta diferent? Si arreplegueu els estris de la cuina i els oferiu a les criatures us posaran els ulls com a taronges. Agafeu, bols, plats, coladors, la balança, culleres grans i petites, pinces, glaçoneres, espumeres, cullerots, pales i paelles. Afegiu farina, escombra i reserveu un temps per recollir-ho tot. Us hem de confessar que aquesta és una d’aquelles activitats que requereixen força logística i paciència, però si la realitzeu a un espai tancat, el caos generat pot quedar compensat per l’enorme quantitat de somriures que veureu.
Observar, estar present
Avui et volem proposar això, tan senzill i sovint tan complicat. Aquesta proposta no requereix embolics logístics. Tan sols necessites una estona de presència, difícil, oi? Posa’t còmode a prop seu, a la seva alçada, atent o atenta als seus moviments, deixa ben lluny mòbils, rentadores, i oblida que has de fer el dinar o anar a comprar… i de sobte, la màgia apareix. Observar i prendre consciència del que són capaços els infants és un regal per a nosaltres, ens ajuda a estar presents anant més enllà de compartir l’espai. És important trobar estones on poder sentir “ara mateix estic aquí per a tu” i així anar descobrint com de mica en mica conquereixen el món.
Contes, contes i més contes
Els contes ben narrats són font d’emocions, transporten als infants i als adults i creen llaços que perduren en el temps. Els pares i les mares sovint ens plantegem com narrar de manera adequada un conte…i sovint pensem que hem de quedar-nos afònics fent un munt de veus, o convertir-nos en algú que no som fent el pallasso. Doncs bé, fer un munt de veus, està bé. Fer el pallasso, també. Però el més important és que siguem nosaltres mateixos i mateixes, gaudint d’una història i un moment en fantàstica companyia. Els infants volen que els expliquem el món, i la paraula és un gran vehicle. Tot és un conte o pot arribar a ser-ho. La senyora que veiem per la finestra, el record d’un viatge, la història que amaga una fotografia o les peripècies inventades que viu el seu personatge de dibuixos preferit. Versionem , interpretem, retoquem, atreviu-vos a crear un món compartit!
Pols de núvol
El joc sensorial amb farina o sorra és un recurs meravellós pels infants, és sinònim de manipulació, d’experimentació i d’autonomia, i enxampa de manera màgica a petits i grans. Sempre que realitzem aquest tipus de provocació a l’espai no podem evitar pensar en Ute Strub i la seva Pedagogia de la Pau. Si en voleu saber més, aquí us deixem un enllaç a un article que parla del seu Obrador de sorra.
Teles i més teles
Les podem fer servir com a material específic de joc però també podem aprofitar aquells moments en que apareixen en la nostra vida quotidiana: estendre els llençols al terrat es pot convertir en un joc de pilla pilla, fer el llit pot esdevenir un joc de “fet i amagar”. Les teles ens desperten els sentits.
Contes a la panxa
Perquè tocar és viure!
Gots!!!
Perquè el millor de construir una torre ben alta és…..Destruir-la!!!!
Jocs de falda, moixaines i jocs de dits
Els jocs de falda possibiliten la descoberta de l’entorn i d’ells mateixos i són un regal per a les criatures i per les adultes. Busqueu una estoneta per gronxar-vos, cantar seguint ritmes i melodies.
Cabanes
Ens amaguem? Construïm un raconet ple de possibilitats? Us heu fixat? A les criatures els encanten les cabanes, els amagatalls, jugar sota la taula, darrere el sofà….
Una tela entre 4 cadires pot convertir-se en un munt d’espais: una caseta, una llibreria, un supermercat. Proporcionem-los nous racons de joc!
Transvasaments
Transvasar elements d’un continent a un altre és quelcom que fascina a les criatures, mantenint l’atenció i posant-hi tots els sentits. Si els deixem fer es generarà en ells una idea de competència tan potent que els acompanyarà durant molt de temps. Si els observem ens serà més fàcil triar els materials més adequats per a cadascun.
Cítrics!
Aprofitant que encara és època us animem a experimentar amb cítrics. Teniu moltes maneres! Posarem en joc tots els sentits: l’olor, la vista, el tacte, el gust…
Caixa de permanència casolana
Les caixes de permanència faciliten l’aprenentatge de quelcom que els adults tenim tan integrat que no ens adonem que per les criatures esdevé una fita en el seu desenvolupament: adonar-se que les coses no desapareixen encara que no les puguin veure.
Pintura casolana
Aquesta pintura és ideal perquè els més petits se la podem posar a la boca sense perill, només cal que la poseu en bols o plats i que deixeu que les criatures facin….podeu oferir esponges a aquells a qui la textura no els agrada i suports diversos on pintar, paper, llençols per llençar, penseu que el cos també en pot ser un!
Arròs de colors
A les criatures a partir de 9 mesos els encanta manipular l’arròs. Sensorialment els ofereix una textura granulosa molt particular i agradable. Si l’hi sumem que poden fer barreges de colors i potinejar tant com vulguin tindrem una proposta rodona.
Herbes aromàtiques
Portem un petit jardí al menjador, apropem als infants les noves olors que ens porta la primavera. Deixem que les criatures xafin, piquin, tallin, petits trossets de natura.
Pasta de sal (plastilina natural)
Jugar amb la pasta per modelar és una activitat divertida, però a més a més aquest joc és una excel·lent oportunitat perquè els nens i nenes exercitin la seva habilitat manual i estimulin la seva motricitat fina. El modelatge distreu i relaxa, afavorint d’aquesta manera la seva capacitat de concentració en una única activitat.
Espuma de colors
Les activitats sensorials permeten a l’infant descobrir i experimentar a través del joc. L’espuma és un element màgic pels infants, la seva textura els atreu un munt. Què passa si la convertim en un arc de Sant Martí?
Construccions amb cartró
Jugar a construir desenvolupa la psicomotricitat fina, la coordinació oculo-manual, el pensament abstracte, la lateralitat… Però sobretot, jugar a construir és divertit i pot ser tot un repte.
Arc de Sant Martí
Aquesta és una proposta molt estètica i versàtil. Tant ens pot servir per decorar, com per jugar amb els reflexes o per crear cercles cromàtics. Recomanem segellar les ampolles amb silicona calenta o amb cinta adhesiva.
Camí sensorial
Experimentació amb ampolles de colors i les mesures de pes
Enfarinem-nos!!!
ARTICLES i RECURSOS PER AQUESTS DIES DE CONFINAMENT
Sí, també soc la pèrfida madrastra. Les ombres de la maternitat i els contes. Eva Martínez. Revista Barbiana
Els jocs pulsionals. Article de l’Aina Argemí i l’Eulàlia Solé, psicomotricistes acompanyants de La Petita Caseta i La Caseta.
Nova normalitat? Llars de criança!
10 beneficis del joc desestructurat. Jugaia
Educar no és inculcar. Sobre educació ambiental i pedagogia verda. Heike Freire. Revista Barbiana
Arc de Sant Martí. Senzilla cançó per fer joc de falda de Laura Palacin
Com triem llar d’infants (amb les portes obertes anul·lades)? Ara Criatures
Juguem, gaudim i creixem en confinament, amb Pere Juan. Xarxa d’educació lliure.
¿Cómo acompañar las REGRESIONES infantiles? Elisenda Pascual Marti
Directe XELL – Processos de dol i mort en infants, amb Anna Sebastián
Rutines de moviment amigues del sòl pèlvic, proposades per Mireia Grosman de l’Espai de Salut Alè. Tots els exercicis són respectuosos amb el sol pelvià, l’activen i el potencien.
“Qué ocurre en el cerebro de las niñas y los niños durante el confinamiento? Vicenç Arnaiz Sancho
¿Cómo salir del confinamiento? Elisenda Pascual Martí
Sílvia Palou. La tristesa i la por també les respirem junts.
No a la intelectualización de los cuentos. De mi casa al mundo
Mammaproof Se Queda En Casa – Infancia y Educación Confinad@s
El fonament del joc autònom a partir dels 3 mesos d’edat. Tamara Chubarovski
Criar en tiempos revueltos. Elisenda Pascual Martí
Fer de mares i pares 24/7. Consells de Sílvia Palou
Com ajudar als infants a traspassar i transcendir el confinament. Escola Congrés Indians
Les propostes de Francesco Tonucci per a mestres i familiars durant el coronavirus
El confinamiento con menores de 3 años. Sònia Kliass y Claudia Díaz de Jugar i Jugar
El regreso a la escuela: un reto para el acompañamiento educativo (xerrada de Carles Parellada de Moviment Educatiu Sistèmic)
Contacontes per telèfon (llibreria El Genet Blau)
El confinament amb nenes i nens d’1 a 3 anys (article de JugariJugar)
Perdran el curs? article de Dolors Freixas a Catorze
Com parlem del coronavirus amb les criatures? (Ara Criatures)
Coronavirus i baralles entre germans (Miriamtirado.cat)
El petit microbi insolent. Conte de Tamara Chubarovsky
Cançó per rentar-se les mans (Tamara Chubarovsky)
Joguines que donen molt de joc: el mocador (Sonia Kliass)